IBPS Clerk Mains Exam Questions asked GA General Awareness 19th January 2020

IBPS Clerk Mains Exam Questions asked GA General Awareness 19th January 2020

IBPS Clerk Mains Examination 19th Jan 2020 General awareness section carries 50 questions, each question carrying 1 marks. Pleas Read the IBPS Clerk GA questions with their solution as given below:

Q 1: Which organization of India has put over its 450 patents for free access to industries?

Answer: DRDO.

Q 2: What is the Limit for Semi Closed PPI?

Answer: Rs. 10,000.

Q 3: Who topped ICC test ranking with 928 points?

Answer: Virat Kohli.

Q 4 : PM Narendra Modi Visited Brussels recently. Brussels is the capital of which country?

Answer: Belgium.

Q 5: CLCSS Scheme is to facilitate technology up-gradation in MSEs by providing an upfront capital subsidy of __.

Answer: up to Rs 1 crore.

Q 6: What is the name given to a type of mutual fund or exchange-traded fund (ETF) that emphasizes current income, either on a monthly or quarterly basis, as opposed to capital gains or appreciation?

Q 7: Full form of M in MDR?

Answer: Merchant Discount Rate (MDR).

Q 8: Konark Festival is associated to which state?

Answer: Odisha.

Q 9: Pradhan Mantri MUDRA Yojana launched 3 offerings ‘Shishu’, ‘Kishore’, ‘Tarun’. What is the maximum loan cover for ‘Kishore’ segment?

Air force Online Coaching

Answer: Rs. 5 Lakh.

Q 10: What is the minimum capital required by UCB to convert itself to SFB?

Answer: 100 crore.

Q 11: Humpy Koneru is related to which sport?

Answer: Chess.

Q 12: How many batches in NEFT daily

Answer: 48

Q 13: Renewable energy capacity by 2022 to exceed —– target.

Answer: 175 MW.

Q 14: RBI has instructed banks on cash withdrawal at POS for tier III to Tier VI

2000/- per day

Q 15: Vidya Sinha passed away recently. She was a famous –

Answer: Actress

Q 16: ISRO has launched its 2nd launchpad at –

Answer: Thoothukodi district (Tamil Nadu).

Q 17: Which country will train Gaganyaan Astronauts?

Answer: Russia.

Q 18: Name the Weightlifter recently banned by NADA?

Answer: Seema.

Q 19: One Question related to CRILC

Q 20: Brasilia is the capital of which country?

Answer: Brazil.

Q21: The Joint Military Exercise Tiger Triumph was held between between

Answer: India & USA.

Q22: What is the Theme of New Delhi World Book Fair 2020?

Answer: ‘Suryodaya: Emerging voices from North East India’.

Q23: National Science Congress 2020 will be held at –

Answer: Bangalore.

Q24: Percentage Forest Cover of India W.R.T the geographical area of the country.

Answer: 24.56%

Q25: Name of India’s first UNESCO Heritage City –

Answer: Ahmedabad.

Q26: Name the Headquarters of International Atomic Energy Agency (IAEA)?

Answer: Vienna, Austria.

Q27: Great Himalayan National Park belongs to which state?

Answer: Himachal Pradesh.

Q28: The cricketer “Peter Siddle” belongs to which country?

Answer: Australia.

Q29: 10th February is celebrated as –
Answer: World Pulses Day.

Q30: Hemant Soren has been recently appointed as CM of which state?

Answer: Jharkhand.

Q31: Which country topped Swachh Survekshan 2019?

Answer: Indore.

Q32: Which Bank will lead convenor bank for union territory of Ladakh?

Answer: State Bank of India (SBI).

Q33: In Pradhan Mantri Kisan Vikas yojana, Rs. 6000 will be paid to each eligible farmers in how many installments?

Answer: 3 installments.

Q34: RBI has increased the timeline for conversion of minimum KYC detail for prepaid payment instruments (PPIs) to full KYC compliant PPIs:

Answer: 18 months to 24 months.

Q35: Which bank in partnership with First Hive has launched SME Empower?

Answer: ICICI Bank.

Q 36: Bombay High Court has appointed Vijayakumar V Iyer as a liquidator of?

Answer: Aditya Birla Payments Bank.

UPSI online coaching

Q 37: National Youth Day is celebrated on 12 January in memory of –

Answer: Swami Vivekananda.

Q 38: Young Scientist Laboratories is associated with –

Answer: DRDO.

Q 39: Headquarters of SWIFT is located in which country?

Answer: Belgium.

Q 40: Who won Noble Prize for Literature in 2019?

Answer: Peter Handke.

Q 41: Full form of “MANI” app launched by RBI

Answer: Mobile Aided Note Identifier.

Q 42: Headquarters of National Development Bank (NDB) –
Answer: Shanghai, China.

Q 43: Indian Council of Medical Research is located in

Answer: New Delhi.

Q 44: How many sub-sectors are there is MSME?

Answer: 47 sub sectors.

Q 45: Kudankulam Nuclear Power Plant is located in which state?

Answer: Tamil Nadu.

Q 46: Question related to Atal Tunnel

Answer: LEH in UT Ladakh.

Q 47: CEO of Paytm?

Answer: Vijay Shekhar Sharma.

Q 48: Which of the following banks has been merged with Punjab National Bank?

Answer: United Bank of India.

Q 49: What is the deadline for Digital Payment Number?

Answer: 31st March 2022.

Q 50: What is the Maturity period fixed for BHARAT ETF?

Answer: 3 years and 10 years.

Stay tuned with exampur.com for latest notification, admit card and result updates here

Tags

8 comments

  • / Reply

    I¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Reading this information So i¦m glad to show that I’ve a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much indisputably will make sure to do not forget this website and give it a glance regularly.

  • I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

  • / Reply

    You made some decent points there. I looked on the internet for the topic and found most guys will consent with your site.

  • I savor, result in I discovered just what I used to be taking a look for. You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  • I?¦ve learn a few good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you put to create such a wonderful informative website.

  • / Reply

    Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be at the net the simplest factor to bear in mind of. I say to you, I definitely get irked at the same time as folks consider concerns that they plainly don’t understand about. You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out the entire thing with no need side effect , other folks could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  • / Reply

    These are actually great ideas in regarding blogging.

    You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.

  • / Reply

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
    You clearly know what youre talking about, why waste
    your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something
    enlightening to read?

Leave a comment